9.10.2011

Acemilik Döneminden Anılar - 2

Selam Millet;

İnsan bir şeyler yapmaya başlayınca oturan yerlerinde bir kabarmalar oluşuyor. Siz istemesenizde tavana sürtmeler oluyor. İlk başlarda bunu kabullenmekte insan zorlansa da sonraları gerçek anlamda hiç bir şey bilmediğinizi fark ediyorsunuz ama iş işten geçmiş oluyor. Aşağıda anlatılacak olan hikaye kelimesi kelimesine doğru olmakla birlikte yaşandığı dönem sıkıntılar ile dolu bir süreç olsa da şimdilerde gülerek anlatabildiğim bir kaç anımdan biridir.

sene baya eski ( öyle dediğime bakmayın çokta eski değil :D). Biz PIC ile kral kral devreler yapıyoruz ( kendi çapımızda tabi). İşleri gerçek anlamda bitirmesek de kafada işleri bitiriyoruz. Tabi kulübe yeni gelenlere de eğitimi biz verdiğimiz için sanıyoruz ki her şeyi biliyoruz.
Bilgilerimiz paraya çevirmek istiyoruz ama iş olacak ki yapacaksın. Gel zaman git zaman Kulüpten bir arkadaşın ( kendisi Barış olur ki iyi çalışkan ve zeki bir çocuktur ) arkadaşının yüzme hocasının arkadaşı (dış kapının mandalının üstündeki çizik) üniversitede okuyan elektronik devre tasarımı yapabilecek gençler arıyor. Elinde bir iş var onu yaptırtmak istiyor. Tabi biz işi duyar duymaz kefal tarzı atlama ile hemen adam ile irtibata geçiyoruz. Adam kabaca led tabela yaptırtmak istiyor. İş kolayımıza gidiyor (bkz. kolay proje). Ali bey (led tabela yaptırtmak isteyen saygıdeğer abimiz ) ile iş detaylarını görüşmeye gidiyoruz.

Levent Popoye's te Barış, Ben, Ali bey ve Ali beyin bir arkadaşı iş görüşmemizi yaptık. İstenen şeyleri dinledik notlar aldık (artisliğimizden geçilmiyor demi). Sonra konu geldi para mevzusuna ki asıl ilgilendiğimiz konu tam da orası :D... Bu arada ortaya konan kova yı da biz tokuz deyip mideye indirmece de yaptık. Ölçtük biçtik tarttık. Yapılacak tüm harcamalar + 2000TL istedik ( ozaman bana bu para çok gelmişti ama değilmiş. ). 200 TL avansımızı da aldık. Sevine sevine okula geri döndük.

Hemen Barış ile iş bölümü yaptık. 3 Ayrı parça devrenin büyük olanını ben aldım diğer iki küçüğü Barış'a kitledim. 50 şer TL harçlığı cebimize attık 100 TL yi ne olur ne olmaz diye sakladık. Hemen Kitaplardan öğrendiğimiz LM74138 ile portları çoğullaya çoğullaya devrelerimizin tasarımını yaptık. ( Bunu sakın evde denemeyin zira olmuyor. Böyle bir iş için LM595 ile devrenizin tasarımını yapın). Bun tabi amale tarzı tasarım olduğundan ilerde çok canımızı yaktı. Tabi hiç devre çizimi de yapmadığımızdan daha önceden kullandığımız proteusun PCB çizim programı olan ARES'e devremizi aktardık ve otomatik çizim ile devrelerimiz çizdirdik. Çizimlerin çıktısını Ali Beye gönderdik. Oda karaköyde birini bulmuş yaptırmış. Adam el ile devreleri bastığından delik içi kaplama yapamamış ve bize devreler öyle geldi. Tabi üst yollar ile alt yolların arasında bir alaka olmadığından gelen PCBler hiç bir işimize yaramadı. Sonra araştırmayı biz yaptık delik içi kaplamalı istanbulda 60 Cm lik PCB yi basacak yer bulamadık. İnternette bulduğumuz Ankaradaki bir PCB firması biz basarık dedi ve bastı bize gönderdi. İlk PCB ler gelince hemen dizdik bir tanesini ama besleme ile toprak arasında bir kısa devre var. Bizde etekler tutuştu. Ne yapacağımızı bilmez halde yavaş yavaş yeniden çizdik olmuyor. Devrelerin bir tanesinde daha eleman koymadan kısa devre var. Muhtemelen tasarım hatası ( tabi biz onu o zaman kabul etmedik hemen suçu PCB ciye attık :D). Sonra büyük devrede bir hata var MatrisLedlerin kılıfı ters olmuş istediğimiz şekilde lehimleyemiyoruz. En küçük devre biraz çalışır gibi oldu onunda bir sıra ledinde titreme var. Genel itibariyle hiçbir devremiz düzgün çalışmıyor. Çalışma frekansımızı arttırıyoruz olmuyor. Devrede bir kaçak var çözemiyoruz. Butonları düzgün okuyamıyoruz. Bilgisayar haberleşme kısmı var Allah'a emanet, Devre çiziminde komponent yüzeylerini ters koymuşuz düzgün lehimleyemeiyoruz. Sorun üstüne sorun. İlk defa büyük işe kalkışmışız ( aslında büyük falan değil ama öyle gelmişti o vakitler ). Ne yapacağımız konusunda hiç bir fikrimiz yok.

Gel zman git zaman ara ara Ali bey ile görüşüyoruz. 2 Ay dedik proje için 4 ay geçti biz hala yapamıyoruz. Ali bey arıyor artık telefonlara çıkamıyoruz. Elimizden bir şey gelmiyor ne yapacağımızı bilmiyoruz. Sonrasında anlıyoruz ki biz yazılımcıyız donanım kısmında hala çok eksiğimiz var. Ali bey bir led tabelacıdan istediği ölçülerde devreyi alıyor bize getiriyor. Biz onun üzerindeki PIC lere kod yazmaya başlıyoruz. İşler iyi gidiyor gibi. yazılımları çözüyoruz. Çalıştırıyoruz. Her şey tamam ama devrelerin çizimini yapmamız gerekiyor. O kısımda da işleri ilerletiyoruz ama tam istediğimiz gibi olmuyor ve artık pes etme vaktinin geldiğini düşünüyoruz. Ali Bey ile konuşuyorum ve verdiğimiz zararları karşılamamızı istiyor. Anlaşıyoruz ve bize aldığı malzemeleri veri veriyoruz ve adam başı 650 TL geri ödeme yaparak ilk ve acı iş tecrübemi yaşamış oluyorum.

Bu olayın bana üç şey öğretti.
1- Kendine çok güvenme, hiç bir iş basit değildir.
2- Bir işe başlamadan önce araştır, sor soruştur. Mutlaka biri daha önce yapmıştır. Ondan faydalan.
3- İyi bir ortak(lar) ve Müşteri(ler) ile iş yap. Çünkü süreç içerisinde anlayış görmek isteyeceksin.

bu işte 3. maddede bahsettiğim iki kişiyede sahip olmam. Bu acı ama öğretici tecrübedeki sıkıntıları kolayca atlatmama yardımcı oldu.

kendinize iyi davranın;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder