6.10.2011

Kolay Proje mi?

Selam Millet;

Eğitim hayatınız boyunca piyasada kullanılan sistemlerin nasıl çalıştığı ile ilgili teorik bilgiyi öğreniyorsunuz. İnsanların "nasıl çalışıyor bu yaaa!" ya da "Adamlar yapmış be abi" gibi hayretle baktığı bir çok mevzunun içten içe nasıl çalıştığını biliyor hatta bazen anlatmaya kalkıyorsunuz. Yapmayın anlamıyorlar :D...

Çünkü dokunmatik bir ekranın nasıl çalıştığını aslında bilmek istemiyorlar ya da rezitif ekran ile kapasitif ekranın arasındaki farkı bilmek istemiyorlar. Onların istediği sadece hangisinin daha iyi olduğu. Onlara bunu söylerseniz sizden iyi ve bilgili mühendis yok.

Benim asıl bahsetmek istediğim mevzu ise piyasada tasarım mühendisi olarak çalışırken ki gördüğünüz muamele. Tasarım mühendisi kendisinden istenilen işi yapmakla görevlidir. Peki ne yaparsınız.
Eğer büyük bir şirkette çalışıyorsanız şirketin ihtiyacı olan devreleri tasarlarsınız. Üstünüzdeki mühendis işin ne olduğunun bilir ve size uygun vakti tanır. Ama piyasaya iş yapıyorsanız işler biraz değişir. İnsanlar aklına gelen fikirleri sizden yapmanızı bekler. Önce ne kadara yaparsınız diye sorar. Öyle hemen cevap veremezsiniz. Nasıl yaparım diye düşünürsünüz ( eğer bunu düşünmüyor ve direkt atlıyorsanız işe çok yeni başlamışsınızdır demektir ve bu konu ile ilgili bir anımı en kısa sürede sizinle paylaşacağım). Araştırma yaparsınız işin zorluğuna bakarsınız. Bütün bu işler vaktinizi alır ve siz bir fiyat belirlersiniz. Ama fiyat müşterinin hoşuna gitmeyebilir, dolayısıyla anlaşamazsınız ve emeğinizin boşa gider. Bu durum gayet can sıkıcı ve üzücüdür.

Piyasada iki türlü iş veren olur. Biri sizin ne yaptığınızı bilmez ve sadece anlayabildiği kadarını ona anlatabilirsiniz ki bu işin çok önemsiz bir kısmı olur. Mesela sizden başka bir yerde gördüğü sistemi kendi bünyesine katmak isteyen biri fiyat sorar ve araştırma yaparsınız. Fiyatta anlaşırsınız ama koca sistemi 15 günde bitirmenizi ister ki en az 6 ay sürecektir.

Başka bir yaklaşımda işinizi nasıl yapacağınızı size anlatır. Bu kişiler işin nasıl olduğu hakkında biraz fikir sahibidirler ama işi yapacak kadar bilgisi yoktur. ( bu kişiler genellikle elektroniğe yakın bir daldan mezun olmuştur) Gelir ve size derki  "Elimde çok kolay bir proje var. Buradaki entegreden verileri okuyacaksınız ona göre karar verip ekranda göstereceksiniz". Öyle bir anlatır ki ne kadar tecrübeli olursanız olun harbiden kolay gelir gözünüze. Ama bakarsınız ki o entegre bazı şartlar altında düzgün çalışmıyordur onu çözmeye çalışırsınız. Çözdünüz o sorunu devre beklenenden fazla akım çekiyordur pili çabuk bitiyordur besleme katını daha verimli hale getirmek zorunda kalırsınız. Elemanlar arttığı için devre kartını kutuya uydurmak için IQ problemi haline gelmiş PCB çizimi ile uğraşırsınız.

Kısacası demek istediğim; çok uzun olmasa da iş hayatımda öğrendiğim en önemli kural şudur: "KOLAY İŞ YOKTUR". var derler ama inanmayın

iyi geceler;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder